Pod pojęciem witaminy D rozumiemy grupę steroidowych, organicznych związków chemicznych: witaminę D1 (kalcyferol), witaminę D2 (ergokalcyferol) i witaminę D3 (cholekalcyferol). Należą one do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Oznacza to, że nie są wydalane z organizmu wraz z moczem lub potem, tylko mogą być magazynowane w tkance tłuszczowej i wątrobie1,6.

Źródła witaminy D i jej przyswajanie
Z punktu widzenia żywienia człowieka najważniejszą rolę odgrywają witaminy D2 i D3. W organizmie człowieka witaminy te mogą powstawać pod wpływem promieni słonecznych (witamina D3) lub być dostarczane z pożywieniem (witaminy D2 i D3).

Istnieje tylko kilka naturalnych źródeł witaminy D1,3,6-8:
- ergokalcyferol (witamina D2) naturalnie występuje w organizmach roślinnych - drożdżach, grzybach kapeluszowych,
- cholekalcyferol (witamina D3) naturalnie występuje w organizmach zwierzęcych; najłatwiej pozyskać go z mięsa tłustych ryb (łosoś, dorsz, tuńczyk, śledź, makrela, sardynki), olejów rybnych, produktów zwierzęcych (wątroba wołowa, żółtka jaj).

Stopień przyswajania witaminy D ze źródeł pokarmowych zależy od wielu czynników. Środki przeczyszczające i kortykosteroidy zmniejszają jej wchłanianie22.

Jednostki witaminy D
1 µg cholekalcyferolu = 40 IU (j.m.) witaminy D
1 IU (j.m.) witaminy D = 0,025 µg cholekalcyferolu

Ta strona używa ciastek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.