Dodatkowo długotrwałe niedobory witaminy C mogą potęgować powstawanie zmian nowotworowych oraz miażdżycowych, a także podwyższać ciśnienie tętnicze krwi.
Seniorzy, alkoholicy, palacze oraz osoby zażywające niektóre leki (np.: aspirynę, sulfonamidy, barbiturany) należą do grupy narażonej na niedobory witaminy C.
Posiada właściwości obronne w stosunku do wielu substancji toksycznych, np. rakotwórczego działania N-nitrozwiązków2,12.
Stymuluje również syntezę noradrenaliny, L-karnityny sprzyjających utrzymaniu niskiego poziomu tkanki tłuszczowej. Z tego względu witamina C może być przydatna w regulowaniu masy ciała.2,20
Odgrywa znaczącą rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, stymuluje proliferację limfocytów T w odpowiedzi na infekcje, wpływa na funkcje neutrofili. Dodatkowo wykazuje działanie antywirusowe i przeciwbakteryjne, zmniejsza nasilenie i czas trwania objawów przeziębienia15,19.
Witamina C, dzięki właściwościom antyoksydacyjnym odgrywa istotną rolę w profilaktyce rozwoju miażdżycy poprzez hamowanie oksydacji lipoprotein o małej gęstości (LDL, ang. Low-Density Lipoprotein), a także poprzez zmniejszanie przylegania leukocytów do endotelium ściany naczyń5,7.
Warto wiedzieć, że niewykorzystana przez organizm witamina C jest wydalana. Dlatego ważne jest, aby spożywać witaminę C regularnie w celu utrzymania jej na odpowiednim poziomie.
Jest bardzo dobrym antyoksydantem, który skutecznie „wymiata” wolne rodniki, zmniejszając liczbę uszkodzeń na poziomie DNA, a także uszkodzeń białek i lipidów1,2,
WITAMINA C MOŻE BYĆ STOSOWANA:
Witaminę C odkrył w 1928 r. noblista Albert Szent-Györgyi.
Witamina C jest najbardziej znaną i popularną witaminą potrzebną do prawidłowego przebiegu wielu procesów życiowych. Największe jej ilości znajdują się w narządach o dużej aktywności metabolicznej, m.in. w: nadnerczach, mózgu, trzustce, żołądku i płucach.
Dzienne minimalne zapotrzebowanie na witaminę C jest największe spośród wszystkich witamin. U dorosłego człowieka wynosi około 1 mg/kg masy ciała, a u niemowląt i dzieci - około 2 mg/kg masy ciała. Zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta u kobiet w ciąży i karmiących (około 1,5 mg/kg masy ciała) oraz w różnych stanach chorobowych (nadciśnieniu tętniczym, cukrzycy, u osób hemodializowanych), u osób palących papierosy, a także u ludzi będących pod wpływem stresu. Wzrasta również przy ciężkim, długotrwałym wysiłku fizycznym, podczas wymiotów, braku łaknienia oraz zaburzeń czynności jelit.
Ze względu na brak enzymu oksydazy L-gulonolaktonowej, organizm ludzki nie ma zdolności wytwarzania witaminy C samodzielnie i musi pobierać ją wraz z pożywieniem i/ lub suplementować.